Flickan på hotellet – Katarina Wennstam

Recension

flickan på hotellet

En tjej som bara är ett år äldre än du har hittats död på ett hotell här i Vasastan. Valentina nästan kastade från sig några tallrikar ner i vasken och det skrällde till av porslinet. Någon har strypt henne. Och bara lämnat henne under ett täcke.

En sjuttonårig flicka har blivit mördad på ett hotellrum i centrala Stockholm. När sextonåriga Alexandra Skarp får höra det kan hon inte låta bli att tillsammans med sina bästa kompisar, Charlie och Bianca, börja nysta i fallet. Det leder dem rakt till hotellet där flickan hittades död och snart är de djupt indragna och kanske närmare förövaren än de önskat.

Åsikt

Katarina Wennstam har tidigare skrivit deckare för vuxna och givit ut böcker som är mer åt reportage hållet. Detta är hennes första deckare för ungdomar, även om jag tycker att även vuxna kan läsa denna boken.

Det finns en tydlig agenda i boken, men det är en viktig sådan och att hon låter den aldrig att ta över historien. Jag sträckläst eller mer kanske sträcklyssnade boken och det var flera känslor som väcktes under tiden. Man blev både arg, rädd och frusterad under tiden man läser. Som i början av boken när rektorn kallade alla tjejer i skolan till aulan, den scenen – eller vad rektorn sa och gjorde – gjorde mig så arg. Det visar hur skevt vissa saker är i samhället. Katarina är en skicklig författare, utan att skriva läsaren på näsan, skriver hon om hur normer som finns i samhället påverkar framförallt killars beteenden mot tjejer.

Jag gillar att boken inte bara är en spännande deckare, utan att den samtidigt är samhällskritisk. Den tar upp frågor som verkligen behöver diskuteras.

Flickan på hotellet är en riktigt bra bok som jag rekommenderar alla att läsa.

Bokus: Inbunden, Ebok, Ljudbok

Adlibris: Inbunden, Ebok, Ljudbok

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *