Fingerprint: the story

Fingerprint: the story
Fingerprint: the story av Per Agerman och Karolina Palutko Macéus

Fingerprint Cards är bolaget som slår de flesta rekord i svensk börshistoria. Efter en osannolik kursuppgång har tusentals aktieägare blivit mångmiljonärer, liksom flera av bolagets anställda. Runt om i världen sitter Fingerprints fingeravtryckssensorer inbyggda i miljontals smarta mobiler.
Men bolaget har också lockat fram ett riskfyllt pengabegär i bolagets absoluta toppskikt. Jakten på snabba klipp är ständigt närvarande. Sex insideråtal är ett av de betydligt tråkigare rekorden i sammanhanget.
Bakom de senaste årens rubriker finns en historia om en uppfinnare som var långt före sin tid med en idé som överlevde mot alla odds. 35 år senare är Fingerprint Cards en framgångssaga och aktien den mest handlade på Stockholmsbörsen.
På chattar, sociala medier och i tidningsspalter är debatten intensiv och infekterad. Inget bolag har någonsin varit i närheten av att väcka så mycket känslor. De mest inbitna aktieägarna kan jämföras med hängivna fotbollsfans. På andra planhalvan står en grupp blankare, analytiker och journalister som menar att bolaget egentligen inte borde kunna flyga.
2017 höjs insatserna för samtliga parter. Kan framgången fortsätta eller är de goda åren redan förbi? Och ska de insidermisstänkta, däribland bolagets huvudägare och tidigare vd Johan Carlström, fällas i domstol?

Kommentar:

Fingerprint Cards är nog ett bolag som de flesta har hört talas om. Vare sig man är intresserad av aktier eller inte. Även om boken heter Fingerprint: the story så handlar inte boken om företagets historia. Istället handlar den om aktiekursen och hur några personer försöker tjäna pengar på kursens upp- och nedgångar.

Några av personerna som sysslat med insiderhandel i aktien har dömds till fängelse, och fler rättegångar kommer säkert att komma i framtiden. Johan Carlström är huvudägare i bolaget, det måste nästan vara han som tjänat mest på uppgången som skett i aktien. Tyvärr förekommer han själv inte i boken, istället får vi ta del av de förundersökningar, mejl, pressmeddelanden och inlägg på Twitter som han skrivit. Men jag skulle gärna vilja se att han hade ställt upp på en intervju så att man får veta hans tankar kring allt. Utan hans närvaro i boken får man veta vad några av Fingerprints aktieägarna, som blivit rika på kuppen, tycker och tänker. När man endast tar in åsikter från personer som redan är ”frälsta” blir det en väldigt onyanserad bild.

Fingerprints aktierkurs från 2012 till idag
Fingerprints aktierkurs från 2012 till idag

Boken var helt klart intressant och jag lärde mig en del då jag inte följt med i alla turerna kring bolaget. Men det finns mer information jag skulle vilja ta del av gällande bolaget.

Adlibris: Ljudbok, Inbundern

Bokus: Ljudbok, Inbunden

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *