Hemmet av Mats Strandberg

Jag kom i kontakt med Mats Strandberg som författare via bokserien Cirkeln som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Efter det läste jag hans bok Färjan, som jag tror är det första boken inom skräckgenren som han skrivit. Hans nya bok Hemmet är den andra inom samma genre.

Hemmet av Mats Strandberg
Hemmet av Mats Strandberg

Joel är tillbaka i småstaden där han växte upp. Han har tvingats bli förälder till sin mamma Monika, som nu ska flytta in på demensboendet Tallskuggan.
På hemmet jobbar Joels barndomsvän Nina. De har inte pratat med varandra sedan tonårens smärtsamma avsked.
Monika blir snabbt sämre när hon flyttat in på avdelning D. Hennes utbrott alltmer våldsamma. Och hon tycks veta saker som hon inte borde känna till. Det är nästan som om något okänt tagit över henne.
Nu förs Joel och Nina åter samman för att rädda Monika och sig själva.

Kommentar:

Jag gillar verkligen att Mats har förlagt handlingen till ett äldreboende. Egentligen är det en genialisk ide att förlägga en skräckroman på ett demensboende. Vad händer på riktigt och vad är det som är demens? Finns det något underliggande som påverkar de gamla vid sidan av demensen, och vad är i sådana fall?

Vid flera tillfällen pratar de gamla om något som inte syns men som ändå finns runt dem. Lillemor pratar t ex om en ängel och Dagmar blir livrädd när en främmande man är i hennes badrum. Men personalen tar inte deras berättelse på allvar utan tror såklart att det är demensen som pratar.

De bästa skräckhistorierna måste väl ändå vara de som ligger så nära verkligheten som möjligt. Historier som får oss att tänka att detta otäcka faktiskt något som skulle kunna hända. Detta är något som Mats verkligen är duktig på. Han lyckas skildra livet på ett demensboende på ett trovärdigt sätt (iallafall tycker jag det som själv aldrig kommit i kontakt med det). Jag gillar även hur han lyckas ge sina karaktärer flera sidor, de blir mer levande på det sättet.

Boken ges ut av Norstedts.

Adlibris: Inbunden, Ebok, Ljudbok

Bokus: Inbunden, Ebok, Ljudbok

I samband med att boken släpptes spelades en kortfilm in. Länkar till filmen nedan för er som vill se den.  Vad tyckte ni om filmen och att flera författare väljer att spela in trailers till sina böcker?

Jag tycker att det är extra roligt att Sara Linderholm aka SaraSongbird spelar rollen som Johanna i filmen. Följer henne på youtube och tycker hon är riktigt grym på det hon gör.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *